De pil: remedie of vloek?
In mijn praktijk spreek ik veel vrouwen die al meer dan 10 jaar de pil nemen, ermee stoppen omdat ze een kinderwens hebben, en dan… niets! Er komt gewoon geen natuurlijke menstruatie op gang, of ze worden niet zwanger binnen de 6 maanden na hun pilstop.
Wat blijkt? Veel vrouwen weten eigenlijk niet wat de pil doet met hun lichaam en hun hormoonhuishouding.
De pil lost het op
Jonge meisjes starten vaak met de pil om controle te krijgen over onregelmatige menstruaties of hevige bloedingen. Ze sukkelen met kwaaltjes als hoofdpijn, acné, buikpijn, ... Ze gaan langs bij de huisarts, en krijgen de pil voorgeschreven om te zorgen voor een regelmatige cyclus. Zo nemen ze hormonale anticonceptie vanaf de puberteit, zonder daar al te veel over na te denken.
Hormonenkermis
Ben jij ook de pil gaan slikken als tiener, maar wist je eigenlijk niet echt waar je aan begon? Dan ben je zeker niet alleen. We duiken even in de wetenschappelijke uitleg.
De klassieke combinatiepil bestaat uit twee synthetische hormonen: progestageen en ethinylestradiol. Natuurlijke hormonen? Die zijn nergens te bespeuren. De pil legt je natuurlijke hormoonspiegel plat, waardoor je geen maandelijkse ovulatie hebt. Het bloed dat je verliest tijdens je stopweek, noemt men een pilbloeding. Die heeft dus niets te maken met je natuurlijke menstruatie. Je hebt dus géén cyclus als je de pil neemt.
All natural, baby
De natuurlijke hormonen die ontbreken in de combinatiepil, dat zijn oestrogeen en progesteron. Het hormoon oestrogeen zorgt voor de rijping van je follikels in de eierstokken, en helpt bij de aanmaak van baarmoederslijmvlies.
Je lichaam maakt het hormoon progesteron vooral aan in de tweede fase van je natuurlijke menstruatiecyclus. Het staat in voor de verdere aanmaak van de slijmvlieslaag in je baarmoederwand. Die laag bevordert de innesteling van een bevrucht eitje.
Uitstel van executie
Flashback naar je puberteit. Je eerste maandstonden gaan gepaard met een onevenwicht in de hormonen: de hoge dosis oestrogeen is nog niet in balans met je progesteronproductie. Daarom kunnen die eerste menstruaties hevig en onregelmatig zijn.
Als je in deze fase de pil al begint te slikken, dan onderdruk je je normale hormoonhuishouding. Met als gevolg: uitstel van executie. Als je jaren later stopt met de pil, dan moet je lichaam eerst zoeken naar de goede verhouding oestrogeen versus progesteron, een proces dat ooit al opstartte maar dat je dus abrupt hebt afgebroken.
Lezen op eigen risico
Voor wie al eens de bijsluiter van hormonale anticonceptie van dichtbij heeft bekeken, zijn de bijwerkingen geen nieuws meer. Ik geef deze eyeopeners rond het nemen van de pil graag mee:
Grotere kans op borstkanker (maar lagere kans op eierstok-, baarmoeder- en colorectale kanker)
Risico op bloedstolsels
Grotere kans op depressies
Verminderd libido (het hormoon testosteron wordt uitgeschakeld, en dat heb je nodig om je libido aan te drijven)
Haarverlies
Gewichtstoename
Verminderde schildklierfunctie
Hoge bloeddruk
Tekort aan voedingsstoffen
Tips om te stoppen met de pil
Wil je graag zwanger worden of wil je geen synthetische hormonen meer in je lijf? Deze goede raad kan je helpen:
Geef je lichaam zeker 3 tot 6 maanden de tijd om terug op z’n plooi te komen. Het is niet abnormaal dat je de eerste maanden na jarenlang pilgebruik geen menstruatie hebt.
Hou er rekening mee dat je last kan krijgen van kwaaltjes – je lichaam moet afkicken van de synthetische hormonen.
Een bloedafname geeft je een duidelijk beeld van je hormonale huishouding.
Track je cyclus zodra je stopt met de pil.
Leer je lichaam opnieuw kennen en omarm het proces.
Heb je vragen, twijfels of maak je je zorgen? Contacteer dan altijd een hulpverlener met kennis van zaken.
Bronnen: eigen kennis uit opleidingen en het boek ‘Grip op je cyclus’ van Lara Biden.